Miért együk őket? |
Mindenki tudja, hogy a zöldségek mennyire egészségesek. Változatosan készíthetjük el őket, de legtöbbjük nyersen az igazi! Fogyasszunk belőlük minél többet! Kínáljuk gyerekeinknek is gyakran!
Íme néhány zöldség, hogy megtudjuk miért érdemes elfogyasztani őket. Uborka Magas a kálium-, kalcium-, foszfor-, vas és fehérjetartalma, sok benne a vitamin, viszont kevés a kalória. Rendkívül egészséges, jótékonyan hat az emésztésre. Sárgarépa
Főzve hasznosabb, mint nyersen, ugyanis a benne levő A-vitamin nem oldódik vízben, csak zsírokkal együtt hasznosul. Ezért vajon párolva a leghatékonyabb. Már a kisbabák is fogyaszthatják, segíti a csontozat fejlődését. Sok benne a kálium, ami hozzájárul a máj tisztításához. Gyulladáscsökkentő hatású. Jótékonyan hat a látásra. Póréhagyma
Nagyon gyenge a hagymaíze, nyersen bátran fogyaszthatjuk. Magas az A-, B-, C-vitamin tartalma, sok vasat, illóolajat rejt magában. Egyesíti a vöröshagyma és a foghagyma jótékony hatásait. Vízhajtó, segíti az emésztést. Paradicsom
Sok vitamint (B1, B2 C), ásványi anyagot (magnézium, vas, foszfor, kalcium, karotin) tartalmaz. Fogyasztása csökkenti különböző rákos betegségek kialakulásának esélyét. Gyulladáscsökkentő hatású bőrápoló. Paprika
A nyers paprikában több, mint hétszer annyi C vitamin található, mint a citromban. magas az E vitamin tartalma, van benne B-vitamin, kalcium, magnézium. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a rákbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést. Burgonya
Fontos szénhidrátforrás. Magas a C-, B1-, B2- vitamintartalma. Ezek leginkább a héjában, vagy közvetlenül alatta találhatók. Tisztítja a szervezetet a lerakódott nehézfémektől. Ha rovarcsípésre nyers krumplit teszünk, nyugtató hatású. Padlizsán
Nem szükséges hámozni, héja is fogyasztható. Sok C-vitamint, karotint tartalmaz, gazdag ásványi sókban, fehérjében, szénhidrátokban. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre. Spenót
Az egyik legértékesebb zöldségünk. legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalma. B vitaminjainak köszönhetően serkenti az emésztést, viszont nyugtatja az idegeket. Magas, természetes sótartalma csökkenti a vércukorszintet. Sok benne az A- és K- és E-vitamin. Forrás: http://webovoda.blogspot.com/2009/05/egyuk-de-miert-is.html |