Miért együk őket? |
![]() |
![]() |
![]() |
Mindenki tudja, hogy a zöldségek mennyire egészségesek. Változatosan készíthetjük el őket, de legtöbbjük nyersen az igazi! Fogyasszunk belőlük minél többet! Kínáljuk gyerekeinknek is gyakran!
Íme néhány zöldség, hogy megtudjuk miért érdemes elfogyasztani őket. ![]() Magas a kálium-, kalcium-, foszfor-, vas és fehérjetartalma, sok benne a vitamin, viszont kevés a kalória. Rendkívül egészséges, jótékonyan hat az emésztésre. Sárgarépa
![]() Főzve hasznosabb, mint nyersen, ugyanis a benne levő A-vitamin nem oldódik vízben, csak zsírokkal együtt hasznosul. Ezért vajon párolva a leghatékonyabb. Már a kisbabák is fogyaszthatják, segíti a csontozat fejlődését. Sok benne a kálium, ami hozzájárul a máj tisztításához. Gyulladáscsökkentő hatású. Jótékonyan hat a látásra. ![]() Póréhagyma
Nagyon gyenge a hagymaíze, nyersen bátran fogyaszthatjuk. Magas az A-, B-, C-vitamin tartalma, sok vasat, illóolajat rejt magában. Egyesíti a vöröshagyma és a foghagyma jótékony hatásait. Vízhajtó, segíti az emésztést. Paradicsom
![]() Sok vitamint (B1, B2 C), ásványi anyagot (magnézium, vas, foszfor, kalcium, karotin) tartalmaz. Fogyasztása csökkenti különböző rákos betegségek kialakulásának esélyét. Gyulladáscsökkentő hatású bőrápoló. ![]() Paprika
A nyers paprikában több, mint hétszer annyi C vitamin található, mint a citromban. magas az E vitamin tartalma, van benne B-vitamin, kalcium, magnézium. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a rákbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést. Burgonya
![]() Fontos szénhidrátforrás. Magas a C-, B1-, B2- vitamintartalma. Ezek leginkább a héjában, vagy közvetlenül alatta találhatók. Tisztítja a szervezetet a lerakódott nehézfémektől. Ha rovarcsípésre nyers krumplit teszünk, nyugtató hatású. ![]() Padlizsán
Nem szükséges hámozni, héja is fogyasztható. Sok C-vitamint, karotint tartalmaz, gazdag ásványi sókban, fehérjében, szénhidrátokban. Magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre. Spenót
![]() Az egyik legértékesebb zöldségünk. legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalma. B vitaminjainak köszönhetően serkenti az emésztést, viszont nyugtatja az idegeket. Magas, természetes sótartalma csökkenti a vércukorszintet. Sok benne az A- és K- és E-vitamin. Forrás: http://webovoda.blogspot.com/2009/05/egyuk-de-miert-is.html |