Balkezesség Nyomtatás
balkezességKb. minden hetedik ember használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kéz használat. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.
Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteron-szint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteron-szint befolyásolja az magzat agyának fejlődését. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik bal kezessé.
A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.
A balkezeseket gyakran sutának, de sok kifejezés létezik, mely szerint  a bal rosszant jelent.
Egy jobbkezeseknek szánt világban kevés a balkezességből származó előny, de tény hogy léteznek. Például, a sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes. Balkezes vagy ballábas sportolók előnyre tehetnek szert azáltal, hogy "jobbos" társuknak meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.

Átszoktatás:
4597314332A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” a jobbkezességre, szigorúan TILOS. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos következményekkel járhat. Ilyen például a dadogás , olvasási- (diszlexia), írási- (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar.
Nincs direkt összefüggés a balkezesség és a magas intelligencia között, ugyanakkor megfigyelhető, hogy számos jelentős hatású személy balkezes volt.